Om IKKR

IKKR är en ideell, feministisk, politiskt och religiöst obunden medlemsorganisation som arbetar för att utrota alla former av våld mot kvinnor och flickor, både på individuell och strukturell nivå, samt erbjuda hjälp och stöd till kvinnor och flickor utsatta för våld och diskriminering. Våra arbetsspråk är svenska, engelska, sorani, kurmanji, persiska, dari, pashto och arabiska. Alla personer som respekterar IKKR:s stadgar är välkomna som medlemmar.

Verksamheten drivs dels med administrativ personal och dels med insatser från personer med formell kompetens inom juridik, jämställdhet, våld i nära relationer, pedagogik/folkbildning, folkhälsa, psykologi och familjedynamik. Mer än hälften har egna erfarenheter av migration. Vi har också utbildade kvinnojourskvinnor och volontärer.

Organisationens historia

IKKR bildades i Stockholm 1994 av fem kvinnor från Irak som länge varit aktiva för jämställdhet – särskilt mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld – samt mot etnisk diskriminering.

I Sverige arbetar IKKR med opinionsbildning, direkt stöd till våldsutsatta kvinnor och barn samt med våldsförebyggande insatser bland familjer med flykting/migrationserfarenhet.

Inom ramen för IKKR:s verksamhet bildades Kvinnojouren NINA år 2007 samt NINA-stöd och rådgivningscenter för familjer och ungdomar år 2010.

IKKR har under åren anordnat utbildningar och erbjudit kompetensstöd till bland annat socialtjänst, polis, hälso-och sjukvård, Migrationsverket, familjebehandlare, pedagoger samt ideella organisationer.

2018 ändrade organisationen sitt namn från Irakiska Kommittén för Kvinnors Rättigheter till Internationella Kommittén för Kvinnors Rättigheter.

Samverkan

IKKR är medlem i paraplyorganisationen UNIZON www.unizonjourer.se och deltar aktiv i UNIZON verksamhet.

Föreningen har från start varit drivande i att utveckla och etablera samverkan med liknande organisationer, myndigheter och nyckelpersoner i Sverige, Västeuropa, Irak, Iran, Turkiet och Kurdistan. I samverkan med dessa har IKKR genomfört konferenser, utbildningar, kompetensutvecklingsaktiviteter och andra evenemang.

I arbetet med kvinnor, barn och familjer utsatta för hedersrelaterat våld har IKKR samarbetat med socialtjänst och polis samt med liknade organisationer utomlands. IKKR har genom detta lyckats hjälpa kvinnor och flickor som är dödshotade av sina familjer eller som har förts bort mot sin vilja.

År 2009 tog IKKR initiativ till att bilda ett nätverk för alla organisationer i Stockholm som arbetar med jämställdhet och integration och som bildats och drivs av kvinnor med migrationsbakgrund. Nätverket bestod av 15 organisationer och var verksamt i 4 år. Huvudsakliga aktiviteter var erfarenhetsutbyte och utbildning för alla som ingick i nätverket.

I Sverige arbetar IKKR med opinionsbildning, direkt stöd till våldsutsatta kvinnor och barn samt med våldsförebyggande insatser bland familjer med flykting/migrationserfarenhet.