Arabic Kurdi
Start| IKKR| Kvinnojouren Nina| Styrelse| Kontakta oss| Bilder


Artiklar

#8mars: Enade men olika

avatar
#Metoo-kampanjen har visat kraften i kvinnorörelsen när kvinnor av alla olika identiteter och tillhörigheter och i ol...

Att upptäcka och ställa frågor om våld i nära relationer

avatar
Personal inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten måste ha kunskaper om och förmåga att se tecken på våld i...

Barn som bevittnar våld i nära relationer

avatar
Med barn som bevittnar våld menas i första hand att barnet sett eller hört våld, men barn som förstått att våld ...

Mer normkritik, tack

avatar
Det finns områden i Sverige där patriarkala strukturer styr. Där kvinnor inte vågar röra sig i det offentliga rumme...

Prokurdiska HDP tar sig in i Turkiets parlament


8 Jun 2015
Det politiska läget i Turkiet är oklart efter att president Recep Tayyip Erdogans AKP backade rejält – och kan få svårt att bilda regering. I ett första uttalande manar presidenten alla inblandade att ta ansvar för situationen.

Turkiet har vaknat till en ny politisk verklighet efter valet, där Erdogan fått se sin makt kraftigt reducerad. Hans AKP är visserligen fortfarande störst, med 41 procent när 99,9 procent av rösterna räknats. Men partiet har tappat nästan en femtedel av sitt väljarunderlag och får svårt att hitta ett stabilt regeringsalternativ.

– Det är av stor vikt att alla politiska krafter tar ansvar och agerar på det sätt som krävs för att bevara stabiliteten och förtroendet för vårt land, säger Erdogan i sitt första uttalande efter valet, enligt nyhetsbyrån AFP.

AKP kommer i första hand att försöka bilda en koalitionsregering, säger vice premiärminister Numan Kurtulmus, som utesluter en koalition utan AKP. Enligt Kurtulmus kan det bli nyval om koalitionsförsöket misslyckas, men han tror att premiärminister Ahmet Davutoglu kommer att lyckas att bilda regering inom den givna perioden, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Bildar AKP en minoritetsregering vore det första gången sedan partiet kom till makten 2002. Men inga av de tre oppositionspartierna verkar vara villiga att samarbeta med AKP. På andra plats, med 25 procent av rösterna, kommer Republikanska folkpartiet (CHP), det sekulära parti som en gång leddes av landsfadern Mustafa Kemal Atatürk. Trea är Nationaliströrelsen MHP med 16,5 procent.

Den riktiga skrällen i det turkiska valet är att prokurdiska HDP, som blev fjärde största parti, lyckades ta sig in i parlamentet med 13 procent av väljarstödet.

Både HDP och CHP deklarerar att valresultatet sätter punkt för Erdogans planer på att genomföra författningsändringar som ger honom själv ökad makt.

– Det här är ett direkt slag mot Erdogans planer på att förändra det turkiska styrelseskicket från parlamentarism till presidentstyre, säger S-politikern Evin Cetin, på plats i Diyarbakir.

Av många bedömare ses HDP som det mest logiska alternativet för en koalitionsregering, eftersom partiet hjälpt till att förhandla mellan staten och landets kurder, menar Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet. Men partiet vill inte ingå i en koalition.

– AKP har dominerat Turkiet och turkisk politik de senaste 13 åren och Erdogan har betett sig allt mer auktoritärt. Den stora skiljelinjen har kommit att bli AKP mot de övriga. I kölvattnet av en så polariserad valkampanj är det svårt att se att något av oppositionpartierna skulle vilja samarbeta med AKP. Men det är fortfarande tidigt att säga, säger Paul Levin till TT.

Med ett valdeltagande på över 86 procent tycks även många väljare ha reagerat på Erdogan. Hans väldiga palats utanför Ankara har stuckit i mångas ögon.

– Bilden av Erdogan som oslagbar har fått en ordentlig törn och betydelsen av det ska inte underskattas, säger Levin.

HDP:s framgång beror också på att man lyckats locka även turkiska vänsterväljare och liberaler. Både kvinnor och hbtq-kandidater har dessutom kvoterats in.

– Långt fler kvinnor är nu representerade i parlamentet och plötsligt har frågor om homosexuellas rättigheter lyfts upp på dagordningen, säger Levin.

Evin Cetin beskriver den enorma glädje som HDP:s resultat framkallat i Diyarbakir.

– Många unga kunde inte ens i sina vildaste fantasier föreställa sig att det skulle gå vägen. Det är en obeskrivlig känsla att följa det här på plats, säger hon.

Källa: SvD
Foto: AA

Kommentera denna artikel

Jourens fall

En rapport om Kvinnojouren Ninas arbetssätt och hinder!

avatar
Kvinnojouren Nina är verksamhet av Irakiska Kommittén för Kvinnors Rättigheter (IKKR). I sitt arbete mot våld och h...

Kvinnojouren Ninas totala jourfall från mitten av 2011 till mitten av 2012

avatar
Kvinnojouren Nina har under ett år haft cirka 251 olika jourfall.

Kvinnojouren Nina är en verksamhet av Irakis...

Berättelsen om den unga kvinnan som under en längre tid hade utnyttjats sexuellt av sin bror

avatar
Iman: ”Han behandlade mig väldigt illa men det som smärtar mig allra mest att är att ens egen bror utsätter en fö...

Jwan är en kurdisk kvinna som bor i Sverige men levt gömd i tre år

avatar
Hur kan man säga att ens fru är otrogen till ens släktingar bara för att man är trött på henne, när man vet att ...
ikkr.org © 2018 | Start| Designed by www.helanet.se